Spring til indhold

Men størst af alt ….

menstørstafaltmenstørstafaltmenstørstafalterkærligheden

2017 var Aarhus Europæisk Kulturhovedstad

Billedkunstner Mette Tønder og jeg bidrog med at hænge vores “Klokkestreng” op i Vennelystparken mellem store træer tæt på Naturhistorisk Museum.

Vores værk var en del af en kunstinstallation om Kærlighed, hvor flere aarhusianske kunstnere deltog.


Uddybende tekst om Mette Tønder og Anne Østergaards Klokkestreng:

…menstørstafaltmenstørstafaltmenstørstafalterkærligheden

Vi har valgt at fortolke Paulus’ første brev til Korintherne. Den meget kendte sentens sætter vi ind i en ny  sammenhæng og håber at teksten reaktualiseres, at den skaber basis for refleksion af samtiden.

Vi har fået smag for at brodere igen, et håndværk, som har fået en fornyet interesse. Hvad kan håndværket i dag, når man giver det en kunstnerisk vinkel? Vi har arbejdet med at prøve at sætte  broderiet ind i en tidssvarende  sammenhæng.

I tråd med tidsånden har vi valgt udelukkende at arbejde med genbrugsmaterialer, at give dem en ny funktion, og måske en anderledes skønhed?

Vi har som sagt fortolket Paulus’ første brev til Korintherne. Den meget kendte sidste sentens.: ..men størst af alt er kærligheden…den tåler alt, den udholder alt.

Vi har broderet 12 m korssting på en genbrugspresenning, delt op i tre dele. 

Vores formødre syede og broderede og satte på den måde aftryk på de daglige gøremål og materialer. Skabte så at sige deres eget æstetiske rum. Afsatte personlige “mærker” på sengetøj, duge, puder, lommetørklæder. En kvinde, som var dygtig til sit håndværk, nød respekt også udenfor familiens snævre kreds.

Vi søger at sætte broderiet ind i en moderne sammenhæng, hvor vi har friheden til at anvende de materialer og placeringer, som vi vurderer er relevante.

Vi søger at skabe nysgerrighed ved at sætte en genbrugspresenning ind en overraskende  sammenhæng. En pressening er en udendørs ting. En klokkestreng er til indendørs pynt.

Vi har broderet teksten uden mellemrum og tvinger dermed iagttageren til at læse omhyggeligt, til at læse for at forstå, hvordan teksten lyder. 

Umiddelbart fremstår teksten som et billede, en farvekombination, en oplevelse af farve og form, en slags relief, en dekoration..

Farven er valgt ud fra det komplementære farveprincip: rød/grøn. Rød og grøn er lige stærke i farvelæren/udtrykket, men ved at anvende grøn i mange nuancer og slutte med rød, anvender vi vores viden om billedspænding.   Den  grønne farve er derfor valgt til at være den bærende. Grønt anses ligeledes som værende håbets farve i folkemunde.

Her kan du se en kort video fra ferniseringen i Universitetsparken.